Stedelijk scholierendebat Breda 2015
Bericht geplaatst op: 6-10-2016


 

Het Stedelijk scholierendebat van Breda op donderdag 28 mei stond voor de debatclub van het Newmancollege met hoofdletters in de agenda geschreven. Na twee keer zilver in de afgelopen edities werd het tijd voor de hoofdprijs. Het Newmancollege had de eer om de zesde editie van deze wedstrijd te organiseren. Het atrium werd omgebouwd tot een ware debat-arena waarin zes Bredase middelbare scholen om de prijzen voor beste team, beste debater en beste een-op-een debater streden. De middag bestond uit veertien debatrondes van zeven minuten tussen teams van het Newmancollege, Markenhage, Graaf Engelbrecht, de Nassau, Stedelijk Gymnasium en het Mencia de Mendoza. Onder de vlotte leiding van gespreksleider en CDA-gemeenteraadslid Jeroen Bruijns debatteerden de leerlingen in vijftallen over stellingen zoals ‘Het Bavelse Bergproject is een aanwinst voor Breda’, ‘De Bredase middelbare schoolkantines moeten alleen gezonde producten verkopen’ en ‘De koning mag beledigd worden’. Dit leverde vele mooie scherpe debatten op met de nodige verbale strijd en veel humor. Het Newmancollege trad met twee teams aan en liet zien dat alle oefening van afgelopen schooljaar niet voor niets was geweest.

Team Newman 2 met Jeije, Pim, Annet, Job, Joris, Annemarijn en Eveline haalde de finale niet maar had volgens de jury goed gedebatteerd. Newman 1 met Teun, Anne-Marie, Jorn, Inna, Askin en Roland was goed op dreef en won ieder debat overtuigend en een finaleplaats was dan ook meer dan terecht. De jury bestaande uit Karen Vermariën (SP-gemeenteraadslid), Rob van Otterdijk (oud-docent opleiding maatschappijleer) en Cees van Spierenburg (Officier van Justitie) besloot dat Markenhage 1 het in de finale mocht opnemen tegen Newman 1. De Nassau viel met een derde plek net buiten de boot. De finalestelling ‘Comazuipers moeten zelf de medische kosten betalen’ werd pas kort voor de finale bekend gemaakt, dus er was weinig voorbereidingstijd. In die zenuwslopend finale ging het redelijk gelijk op en na afloop had de jury nog tien minuten nodig om de winnaar te bepalen. Uiteindelijk bleken het teamspel en de goede argumenten van het Newmancollege de doorslag te geven en mag onze school zich na de winst in 2012 opnieuw een jaar lang de beste debatschool van Breda noemen. Ook mag de debatclub als prijs een tv-uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ bijwonen. Het Markenhage ging overigens niet met lege handen naar huis, want Tine Brand werd tot beste debater van de middag uitgeroepen. Bij de een-op-een debatten, waarbij iedere school 1 leerling afvaardigt om drie minuten over een onzinstelling te debatteren, viel Jop van der Heijden van het Newmancollege helaas niet in de prijzen. Wel liet hij zich van zijn meest humoristische kant zien bij de stelling ‘Iedere Nederlander mag op zijn 21ste een rondje in de Gouden Koets meerijden’. Jules Geppart van het Stedelijk Gymnasium won dit onderdeel. Zo sluit de debatclub van het Newmancollege een succesvol debatjaar af met een mooie overwinning op het Stedelijk Scholierendebat. 
Een waardig afscheid voor de leerlingen uit 6-VWO, die de school met een diploma gaan verlaten. De begeleidende docenten Anita Braat, Boike Bakers en Egbert Hardorff zijn niet bang voor het komende debatjaar, want het Newmancollege barst van de debattalenten.


Terug