FLL + FTCFirst Lego League

Wat is de FIRST® LEGO® League? 
De FIRST® LEGO League is een wedstrijd die jongeren van 9 t/m 14 jaar jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot
De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. De robot mag alleen geprogrammeerd worden met LEGO MINDSTORMS RCX, NXT, EV3 of RoboLab software (elke versie is toegestaan). Andere software is niet toegestaan. Patches, add-ons en nieuwe versies van de toegestane software van de makers (LEGO en National Instruments) zijn toegestaan. Tool kits, inclusief de LabVIEW tool kit, mogen niet gebruikt worden. Met deze robot moet tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter onmogelijk om alle punten in de wacht te slepen.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten
De FIRST®  LEGO®  Leaugue is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

links:
http://firstlegoleague.nl/
First Tech Challenge

De FIRST Tech Challenge, in het kort FTC, is een internationale roboticawedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd door FIRST (For Inspiration and Recognition of Science en Technology), dit is een grote Amerikaanse organisatie die jongeren motiveert voor de techniek.

FIRST Tech Challenge teams (up to 15 team members, grades 7-12) are challenged to design, build, program, and operate robots to compete in a head-to-head challenge in an alliance format. Participants call it “the hardest fun you’ll ever have!”

Guided by adult Coaches and Mentors, students develop STEM skills and practice engineering principles (like keeping an engineering notebook), while realizing the value of hard work, innovation, and sharing ideas. The robot kit is reusable from year-to-year and can be programmed using a variety of languages, including Java. Teams also must raise funds, design and market their team brand, and do community outreach for which they can win awards. Each season concludes with regional championship events and an exciting FIRST Championship.

Spel uitleg
Bij FTC moet je zelf vanuit het niets een robot bouwen, programmeren en besturen. Bij FTC draait het niet alleen om het bouwen van de robot zelf, maar ook om teambuilding, proces en presentatie. De wedstrijden worden gespeeld op een veld van 3 bij 3 meter. Op het veld moet de robot opdrachten uit kunnen voeren en daar krijg je punten voor. Een wedstrijd wordt gespeeld met vier teams. Twee in de rode alliantie en twee in de blauwe alliantie. Deze allianties worden aan het begin van het toernooi willekeurig samengevoegd. Je alliantie partner in de ene wedstrijd kan dus je tegenstander zijn in een andere wedstrijd. Iedere wedstrijd begint met een autonome periode van 30 seconden. Hierin mag de robot enkel rijden op voorgeprogrammeerde instructies. Daarna volgt twee minuten Driver Controlled periode. Hierin mag het team met twee personen de robot besturen. De alliantie die aan het eind van deze tijd de meeste punten heeft gescoord wint.

links:

http://ftcteamspace.nl/ 

http://ftcteamorange.nl/

https://ftcnetherlands.eu/