The international award for young peopleHet programma van The International Award for Young People is in 1956 in Engeland begonnen als The Duke of Edinburgh’s Award om jonge mensen aan te moedigen vrijwillig deel te nemen aan een programma voor zelfontwikkeling. Inmiddels is het programma uitgegroeid tot een mondiaal project waaraan meer dan 400.000 deelnemers hebben meegedaan. En het project groeit nog steeds. In 1998 namen bijna 80 landen deel aan The International Award for Young People, terwijl dat er inmiddels ongeveer 100 zijn! De verschillende landelijke organisaties vallen onder het overkoepelende orgaan van The International Award Association in Engeland.

De nadruk van het programma van The International Award for Young People ligt vooral op de ontwikkeling van sociaal leiderschap en individuele karaktervorming van de deelnemers. Het programma is daarmee een mooie aanvulling op onze schoolopleiding. Daarom is het Newmancollege – een broedplaats voor talent - er in 2004 met enthousiasme aan begonnen en het is prachtig om te zien hoe trots de deelnemers zijn op wat het programma hun oplevert. Het programma richt zich op jonge mensen in de leeftijd van 14 tot 25 jaar en het bestaat uit activiteiten op vier gebieden. Het is de bedoeling dat de deelnemers een uur in de week besteden aan het tonen van hun maatschappelijke betrokkenheid, een uur aan het ontwikkelen van een individueel talent en een uur aan het bereiken van een sportdoelstelling. Ten slotte moeten de deelnemers nog een expeditie organiseren en uitvoeren. Dat is een behoorlijke tijdsinvestering!

Als de deelnemers hun doelen op deze vier gebieden hebben bereikt, krijgen ze de Award uitgereikt tijdens een mooie ceremonie op een mooie locatie. De Award bestaat uit een certificaat en een medaille en kan op drie niveaus worden behaald:
  • Brons vanaf 14 jaar
  • Zilver vanaf 15 jaar
  • Goud vanaf 16 jaar

Voor elke Award wordt de tijdsinvestering langer en worden de grenzen steeds verlegd. Het mooie van de Award is dat iedereen mee kan doen en dat iedereen zijn doelen zo mag formuleren dat ze haalbaar zijn. Het is in essentie een individueel programma: noem het een prettige wedstrijd met jezelf. De deelnemers worden daarin voortdurend ondersteund door de begeleiders binnen de school, Jos Maessen en Gert-Jan Witteveen.

Geïnteresseerd? Kijk ook eens op www.award.nl en op www.intaward.org